Je hebt er misschien al over horen praten: het Smoke Season of Smoky Season. De tijd waarin de lucht in Chiang Mai vol, te vol, zit met PM2.5 deeltjes. Dat gebeurt altijd zo vanaf eind februari totdat ergens in april de regenbuien beginnen en de wereld weer schoon en fris wordt gespoeld. Het is een probleem dat ontstaat aan het einde van het droge seizoen, door bosbranden her en der in combinatie met de gewoonte van boeren om hun oogstafval in de hens te steken en andere boeren die de bush verbranden omdat er dan heel bijzondere en dure paddestoelen geplukt kunnen worden. En dat alles op een groot gebied, en grensoverschrijdend.
De nuance is, 20 jaar geleden had niemand het erover, je kwam een paar dagen naar Chiang Mai, en dacht misschien 'mwah, heiig vandaag' en als niemand je iets zou zeggen over de PM2.5-concentratie zou je het verder negeren. Dat is dan ook wat veel Thai nog steeds denken 'dat PM2.5 probleem is een probleem dat de toeristen hebben gemaakt'. Wie hier woont en 's ochtends na het wakker worden beetje rondsurft op facebook ziet dan de posts op facebook met het PM2.5-getal, dat dan uiteraard te hoog is, en denkt de rest van de dag 'de lucht is niet okay'. Overigens was het in 2025 behoorlijk veel beter dan voorgaande jaren, wellicht dat de pogingen van overheid om de branden terug te dringen stilaan vruchten beginnen af te werpen.
Wil je het zelf een beetje monitoren kijk dan op https://aqicn.org/map/chiang-mai/ Ben je gevoelig voor de luchtkwaliteit, of ben je van plan langer te verblijven, is het wellicht beter de stad te mijden rond maart. Ben je flexibel, kijk dan op bovenstaande link of het okay genoeg is voor een paar dagen, of pas je route aan.